petak, 23. kolovoza 2013.

Tri dominantna tipa imotskih mužjaka


Po stoti put gledam ''Što je muškarac bez brkova''. Promatram muške likove, bizarne, idealne predstavnike male sredine.Uzdižem ih iznad likova, oni su tipovi ljudi. Jako slični tipovima ljudi u Imotskom. Na pamet mi pada kako već dugo promatram mušku populaciju u Imotskom, a znatiželjnom oku mlade i slobodne cure, po tom pitanju, ništa ne promiče. Vrijeme je da opažanja zapišem. Ono što nije zapisano, nije se dogodilo, a dekadencija muške populacije u Imotskom svakako je vrijedna opažanja. Možda se neki kvalitetan psihijatar sažali pa svrati malo do nas. 
Odlučila sam izdvojiti samo tri dominantne skupine. Sporednih je previše (ako ičeg u Imotskom može biti previše). Osim toga, većina sporednih je predobra da se nađu pod mojih perom.

TIP 1. - Materina dika

On je, po mogućnosti, sin jedinac. Ako nije jedinac, svakako je miljenik, materina dika, ćaćin sin. To dokazuje i Facebook profil pun slika s mamom ili tatom. Ovisno o tome tko mu je od njih dao lovu za ljetovanje u Crnoj Gori, Albaniji,... I o tome se vide detalji na Fejsu, pokoja slika sa Sorajom, Avom i ekipom.
Slike koje nisu s roditeljima, obavezno su polugole. Nevažno je li u kumpirima, na piću ili na plaži, torzo se svakako mora vidjeti. Ako je ružan, taktički će pokriti facu. Ako je ružan, a toga nesvjestan, onda se okititi naušnicom čije blještavilo može koristiti kao reflektor u kriznim situacijama. Ako je lijep, onda se iskesi sve u šesnaest, neka se vidi raskoš.
Ovaj tip mužjaka svakako nije boemski tip. On pazi na prehranu, visi u teretani, najbolji frend mu je gay frizer i često navrati do solarija. Ali sve se obavlja tajno, ne želi biti skandalozan, važno je da se održi na dobru glasu.
Djevojka koja ga želi osvojiti svakako će potrošiti previše vremena na istraživanje je li gay ili nije, a onda će se pošteno namučiti da nađe što manje krpice i osvoji njegovu pažnju. Prednost je što joj velika pamet svakako ne treba.

TIP 2. - Imotskoljub veličanstveni

On je pametan, talentiran, druželjubljiv, veseljak,.. Sve je u svemu - potencijal. Ili je bio potencijal? Da, bio je potencijal dok nije otpisao faks i traženje posla. Zašto? Jer previše voli svoj grad.
Jedina nada da se stanje popravi je otvaranje nekog fakulteta u Imotskom ( Trebamo čudo! Srećom, Međugorje je blizu!) ili otvaranje radnih mjesta u Imotskom (Lourdes je ipak predaleko!).
Tko zna bi li to uopće upalilo jer je Imotskoljub veličanstveni već zaglibio u svom životnom ritmu koji ide otprilike ovako : Spava-Prva kava-Jede-Druga kava- Opet spava.
Djevojka koja ga želi osvojiti morala bi se potruditi znatno manje nego ona u lovu na prvi tip. Trebala bi samo zagarantirati da nikada neće napustiti Imotski na duže od dva dana.

TIP 3. - Čudak

On, u moru Imotskoljuba i Materinih dika, izgleda kao vanzemaljac. Duga kosa, poderane hlače, gitara ispod ruke. Dakle, umjetnički tip, alternativac, boem... Onaj koji u ovom gradu izgleda kao promjena. I onaj koji bi mogao ponuditi promjene. Međutim, kako to biva u našoj Hrvat-Katolik populaciji, prebrzo biva etiketiran kao drakula, narkoman, potencijalni (samo)ubojica,.. Mame plaše djecu s njim. I tako naš alternativac ostaje bez izbora. Od ''Čudaka'' postaje Čudak. Umjesto otpora, doista ispunjava želju onih koji su za njim pustili loš glas. Baca se u bijeg ... ili u propast.

                                                                    Ivana Granić

Nema komentara:

Objavi komentar