subota, 24. kolovoza 2013.

Nuša i Matan na moderan način


         Tko još ne zna za tragikomičnu priču o Nuši i Matanu? (Pardon, Matanu i Nuši. Matanu se ne bi svidjelo da vidi da sam Nušu stavila na prvo mjesto!) Oni su nešto poput domaćih Romea i Julije. Ili ne baš? Više kao Hitler i Eva Braun. U svakom slučaju, oni predstavljaju ljubavnu priču po naški
On se kladi da će se oženiti prvom koja bude čuvala ovce na Kažiputu. U strahu da to ne bude neka ružna i neprikladna djevojka, lukavi Matan šalje telegram da pošalju Nušu s ovcama na ispašu. I ona odlazi tamo, a Matan ju izabire za ženu. Uskoro se žene i Nuša, na glasu kao jedna od najboljih cura u selu, ostaje uz svog Matana, u dobru i zlu, dok on galantarenjem zgrće lovu da bi podigao svoje (nipošto njihove) dvore. Nuša se pretvara u ženu iz sjene, sjedi za mašinom i šije, šuti, posve ponizna i nebitna. Kako se lik jedne takve žene uzdigao do legende?
O popularnosti Prosjaka i sinova svjedoči i činjenica da su Rade Šerbedžija, kao legendarni Matan, i Iva Marjanović, kao njegova životna suputnica, po tko zna koji put, ovladali malim ekranima. Razumijem da je jedan razlog tomu manjak para u HRT-u, ali drugi je svakako to što domaće produkcijske kuće još nisu napravile nešto što bi nadmašilo priču Ivana Raosa, velikog domaćeg pjesnika i dramatičara.
Neporeciva popularnost domaće mini serije možda se krije i u tome što se mnogi parovi i danas lako pronađu u Nuši i Matanu, tipu bračnog para koji je, ako mene pitate, svakako trebao ostati u dvadesetom stoljeću. Raos je očito oslikao nepatvoreni prizor surovosti i slasti života u Imotskoj krajni i začinio to drskim, otrovnim i bezobrazno dobrim humorom, kakav može pružiti samo netko tko se doista rodio i rastao na našoj škrtoj zemlji. To je priča koja nudi uvid u prirodne i ljudske zakone koji će još dugo vrijediti na našim prostorima. Kladim se da će, dok u Hrvatskoj ne prođe val Žena-Sila-Nečista, Matan i Nuša zauzimati udarni termin na HRT-u još barem pet puta.
Koliko god Nuša uvijek bila Nuša, a Matan uvijek ostao Matan - moderni Nuše i Matani morali su malo promijeniti načela djelovanja. Promjene su sitne, ali oštrom oku svakako vidljive. I nisu baš neki koraci naprijed. Više su...tri koraka nazad.

''Plači, plači, Silo nečista, manje ćeš pišat.'' -> ''Ne plači, Silo nečista, skupo ti maskaru plaćam!''

Matan se nije previše brinuo oko suza svoje žene. Sama se rasplakala, sama će i prestati. Moderni Matani, navikli da sve aparate koji previše buče što prije ugase, tako ne trpe glasnu i pretjeranu dramu svoje Nuše. Moderni Matani, posve dosljedno pravom Matanu, ucijene svoju Silu nečistu uzaludnim trošenjem maskare koju su, naravno, oni platili.
''Ko je to kupio, da čujem, Silo nečista?''
''Ti, moj Matane.''

''Ajde, Silo nečista, i reci ćaći i materi da sam te isprosio.'' -> ''Ajde, Silo nečista, i reci ćaći i materi da si trudna.''

Ovo je očita razlika između Nuše i Moderne Nuše, i možda najveći od ona tri koraka natrag. Ipak, Moderne Nuše su se potrudile da zasluže pridjev nečista.

''A ti, uspaljenice, ako si se uspalila, eno ti doli maštil vode pa se oladi.'' -> '' Ne zanima me što se nisi uspalila.''

Matan je previše računa vodio o novcu koji je dobio kao vjenčani dar i nije stigao misliti na Nušu i njeno cilo tilo. Moderni Matani previše računa vode o cilom tilu, a premalo o radu i zaradi, zato nas i pogađa ekonomska kriza. Nedostajat će nam još dobri, stari Matan!

''Muči, Silo nečista, kad čovik pravi posa.'' -> ''Muči, Silo nečista, i napravi posa.''

Obveze prave Nuše svodile su se na uređivanje dvora Matanovih i kućne poslove. Doduše, Matan bi joj često nabio na nos da ništa ne zarađuje i da zato nema ništa svoje. Međutim, Moderne Nuše tu su malo zakinute. One čiste, rade u kući, rade na poslu...i često opet nemaju ništa svoje.

''Tri koraka isprid mene, Silo nečista.'' -> '' Tri koraka iza mene, Silo nečista.''

Matan je uvijek Nuši davao prednost. Nisam sigurna je li to bilo zato što ju je želio promatrati ili da, u slučaju da nalete na dektivu, miliciju ili bombu, Nuša naleti prva. Matani naših dana ne odriču se prednosti ni u kojem slučaju. Žena iza. Po mogućnosti, daleko iza. Više od tri koraka. Onoliko koraka koliko ima do sudopera.




Nema komentara:

Objavi komentar