petak, 22. studenoga 2013.

Kako su Emma Bovary i Christian Grey dobro prodali seks

         Evo moja ispovijed. Od srca se kajem. Da, nisam odoljela sveopćoj pomami. I ja sam pročitala Pedeset nijansi sive. Kažu da je knjiga od jutra do sutra postala megabestseller. Što ja kažem? Pedeset nijansi dobro prodanog seksa, površnih emocija i pomalo trivijalne fabule. Oštre riječi, da, ali nakon vjernosti kvalitetnim djelima, nisko sam pala. Što ćeš, mora ova njuška u svašta zadrijeti pa se i Pedeset nijansi sive moralo naći na repertoaru. Da, eto, provjerim zašto je postalo top tema, što to svi analiziraju, prepričavaju. 
Dakle, opet smo popušili izlizanu foru. Kako smo samo ovo nazvali književnim djelom desetljeća, pokupovali u milijunima primjeraka i u dahu pročitali? Što nas to nagnaje da se oduševimo još jednim skandaloznim djelom niske umjetničke vrijednosti? Seks je svrgnuo s trona i vampire i vukodlake i sve ostalo što nam se nudi da barem malo zaboravimo na stvarnost s malo ljubavi, lošim seksom i praznim džepovima. Napunili smo džep onima koje zovemo književnicima, a zapravo su lukavi marketinški magnati. Kakvo je nadahnuće proizvelo ovakvo nešto? Sex to impress stara je fora. 
Davne 1857. Gustave Flaubert prodao je seks. Njegova Emma Bovary i realistični opisi njene nevjere odveli su ga u književnu legendu. Naličje Gospođe Bovary šokiralo je i oduševilo. Autor je dospio na sud jer je pokvario žene. Manje skandalozan za današnji pojam, previše za ondašnji pojam. Avanturice Emme Bovary bile su jednako opijajuće, jednako zarazne kao i seksualne navike Christiana Greya danas. E. L. James, kraljica erotike, neće u zatvor. Njeno će djelo jako brzo poharati i kinodvorane. Malo se promijenila percepcija morala. Flaubert u obaveznu lektiru, a E. L. James u maštu svih žena…i muškaraca, naravno.
 Ne daj, Bože, da Flauberta usporedim sa današnjim piskaralima, ali poanta je više-manje ista. Lik na samom rubu zdravog razuma, zakulisne radnje koje svijet ne vidi, mašta i podsvijest kraljuju, asocijacija na zvjeri koje svi nosimo unutra. Nudi sve da nahrani naše opustošene duhove, čini se. Nema veze, od fast fooda za utapanje tuge bismo se udebljali, ali od fast fooda za duh, u obliku jedne ovakve knjige, nećemo dobiti ni grama.  

Nema komentara:

Objavi komentar